Isnin, 12 September 2011

Nasi Lemak Pandan...

assalamualaikum...ermmm arini along nk berkongsi menu berbuka smalam tau...iaitu NASI LEMAK PANDAN dan KENTAR PUTAR @ KENTANG LENYEK... 
Kebetulan semalam adik2 along dtg rumah...angah n abg teh..so,mmg fun la dpt menyediakan makanan ni..lpas ni nk masak untuk kawan2 abg plak......tp yg penting dlm bab ni..along masak guna SANTAN WANGI...




SANTAN WANGI>>HASIL DARI SAWIT...ni la santan yg along selalu guna
dalam semua masakan yg berasaskan santan..
NI PLAK KENTANG PUTAR ATAU KENTANG PENYEK...
ni la kentang putar yg mcm kat kfc tuu..resipi sume di copy dr
my recipy...


nyum..nyum..nasi lemak pandan menggunakan santan wangi..
BAHAN UNTUK NASI PANDAN: 

BERAS                     ~ 3 CAWAN
SANTAN WANGI   ~ 1 CAWAN
AIR                           ~ 2 1/2 CAWAN
HALIA                      ~4HIRIS
GARAM                   ~SECUKUP RASA
PERASA PANDAN~SECANTIK WARNA MENGIKUT SELERA


CARA-CARANYA:

1.Basuhkan beras sehingga cuci,dan tuskan airnya
2.Masukkan beras ke dlm rice cooker
3.Dalam bekas lain,campurkan santan,air,perasa pandan dan garam secukup rasa lemaknye..
4.Campurkan bancuhan santan td ke dlm rice cooker td yg korg dh isi beras tu..kacau2 cikit br rata ke bawah dan akhir sekali masukkan halia dan masak seperti biasa
5.Bila nasi dh msk,gaulkan sampai rata tp yg pasti santan wangi ni tak ada naik kepala santan..
6.Bila dh siap sume barula blh idangkan bersama sambal tumis,telur,timun,kacamg goreng dan ikan bilis...

SELAMAT MENCUBA....
nasi lemak pandan,ayam goreng berempah,cendawan goreng tepung
sambal tumis,kentang penyek,telur rebus,timun n air oren....hummpph

2 ulasan:

  1. first time tengok santan jenis tue...

    BalasPadam
  2. santan ni baru di pasaran..skrg masih dlm promosi..mgu ni dorg wat kat area shah alam...

    BalasPadam